Udspring i USA og Canada

Samarbejdsformen collective impact stammer fra USA og Canada, hvor man har skabt iøjnefaldende resultater med tilgangen.

 
Zebra 2.jpeg

Collective impact som tilgang blev beskrevet første gang af John Kania og Mark Kramer i en artikel i Stanford Social Innovation Review i 2011. Her præsenterer de collective impact som en tilgang, der skaber forandring i stor skala i kontrast til ’isoleret impact’, der knyttes til isolerede interventioner opnået gennem individuelle organisationer.

Skærmbillede 2019-01-11 kl. 15.35.31.png

Der er langt mere værdi at hente i at arbejde tættere sammen på tværs af organisationer om et fælles mål, fremfor at alle organisationer hver især forsøger at finde den enkelte virksomme løsning på et problem. Collective impact er en nødvendig tilgang, hvis man for alvor skal løse store og komplekse problemer, som fx klimaudfordringer, hjemløshed, manglende uddannelse hos brede grupper af unge og meget mere. 

Et fælles overordnet mål

Kania og Kramer peger på, at organisationer, der arbejder med samme område eller problem, reelt har forskellige definitioner af problemstillingen og det endelige mål. Forskellene giver forskelligt fokus, opsplitter indsatserne og underminerer de samlede resultater. I et collective impact-initiativ drøftes forskellene, og indsatser tilrettelægges, så de i stedet medvirker til at opnå et fælles mål.

Alle skal ikke være enige om alle dimensioner af problemet, men alle skal være enige om det samlede overordnede mål. Det handler ikke bare om mere samarbejde, men om et mere systemisk perspektiv på, hvordan man opnår resultater, blandt andet ved at fokusere på relationerne mellem organisationer.

Collective impact har efterhånden vundet indpas i USA og Canada, hvor man har skabt iøjnefaldende resultater med tilgangen. Her er nogle eksempler:

Shape Up Somervile

Shape Up Somervile, USA blev sat i verden i 2003 med det formål at skabe en forebyggende indsats overfor overvægt blandt byens indbyggere ved at engagere en række forskellige aktører fra forskellige sektorer og med stor involvering af lokalsamfundet. I dag er initiativet et af de længst varende collective impact-indsatser i verden.

Strive Together

Strive Together (Stræb sammen) blev etableret i 2006 som et lokalt initiativ i Cincinnati i delstaten Ohio, USA med en fælles vision om at skabe lokale løsninger, der støtter børn i deres udvikling og uddannelse fra vugge til arbejdsliv. Initiativet har været en stor succes og involverer i dag mere end 60 partnerskaber blandt 9.600 organisationer i 32 amerikanske delstater.

The State of Cities reducing Povertry

Den canadiske bevægelse Vibrant Communities – Cities Reducing Povertry (VC-CRP) har siden 2002 opbygget en netværk mellem byer, der står sammen om at skabe en omfattende lokal funderet og tværsektoriel indsats for at reducere fattigdom. Netværket er baseret på de fem principper i collective impact og har en vision om at reducere, forebygge og i sidste ende udrydde fattigdom. Netværket, der startede som et samarbejde mellem 13 canadiske byer involverer i dag 176 byer.

Læs mere om de tre initiativer

Læs mere...

 
Karen Pedersen